Mina synpunkter på förslag för Södra Hallsta

Mina synpunkter på förslag för Södra Hallsta

Av |2018-01-25T20:58:16+00:0025 januari, 2018|Bloggar|

Under den senaste vecka har jag tagit tid att kolla informationen om planer för bebyggelse av Södra Hallsta. Det finns en hel del att ta till sig: Prospektet, beskrivning av processen, de mest intressante förslag från byggherrar och hur tjänstemännen har gjort en första utvärdering. På salem.se och på biblioteket. Det känns som man har ansträngt sig att göra det här på ett öppet och transparent sätt. Värd en komplimang, tycker jag, så därför började jag min kommentar (mailad idag) med det. Jag skrev följande:

”Hej!

Tack för er utförliga information om förslag för Södra Hallsta på kommunens webbsida och på biblioteket! Jättebra!
Efter att ha tittat mest på alla förslag som tjänstemän/kommunstyrelsen har valt som de bästa anser jag att förslaget Wilhelmina från Sunt Boende sticker ut som favorit. 
Vad jag anser är bra med Sunt Boendes förslag:
– det känns som man skapar en bra helhet;
– man behåller en del av skogens träd mellan hus och en bit av skogen i området;
– man lämnar en grön remsa mellan Salemsvägen och alla flerbostadshus bredvid (även om det vore bättre om remsan var större);
– de har inte lämnat i ett förslag för en byggnad vid hörnet Salemsvägen/Säbytorpsvägen. Det är positivt för jag tycker att man inte ska bygga något alls där. Med mycket trafik och buller är det inte något trevligt, hälsosamt ställe att bo!
Vad som behövs förbättring i Sunt Boendes förslag:
– flerbostadshus med 6 våningar är väl höga. Max 4-5 våningar passar bättre i Rönninge/Salem;
– ett större avstånd mellan flerbostadshusen och Salemsvägen är önskvärd! Ett grönområde av 10-15 meter bred med många träd är bra för luftkvaliteten i och omkring de närliggande hus, det blir mindre buller och är mycket trevligare när man kör in och ut från Rönninge. Ett skäl som gör Skogsrovägen så bra är att man har byggt där en bra bit från vägen!
– alla flerbostadshus nära Salemsvägen skulle kunna vridas lite så att de är placerade som hus B (icke-parallel med vägen). Trevligare på många sätt.
Om dessa förbättringar skulle medföra att det blir färre enheter är det helt ok, tycker jag. Deras förslag omfattar 118 hyresrätter, 55 bostadsrätter och 6 äganderätter plus förskola (total 180 enheter). Det kommer at byggas på många ställe i vår kommun med redan många hyresrätter i t.ex Rönninge Centrum, så 20-30 hyresrätter färre i Södra Hallsta är inget problem.
De flesta andra förslag är mindre attraktiva pga följande: 
De är för kompakta och fyrkantig, för tråkiga, tar bort för mycket skog och bygger direkt bredvid Salemsvägen.
Flera visar också i beskrivningen att de inte precis tar hänsyn till Rönninges karaktär: Det talas mycket om “urban karaktär”, “stadsmässigt”, “kommer att upplevas som stadsgata” och “tydlig stadsmässig bebyggelse”, som om det är något som man självklart vill ha! Feltänkt!
Några förslag innehåller parallel gatuparkering längs Salemsvägen, något som är främmande för vår kommun och ska undvikas på så många ställe som möjligt (särkilt längs viktiga trafiklederna).
På flera sätt följer dessa förslag inte de designprinciper som Rönningepartiet har tagits fram och som jag har haft i tanken här. Principerna verkar vara formulerat på så sätt att nästan alla kan skriva under dem. En bra verktyg vid utvärderingen, alltså!
Övrig kommentar:
Lite konstigt att kommunen har en mycket lägre parkeringskvot per lägenhet i Södra Hallsta än för dem i Rönninge Centrum. Skälet?
Tänk noggrann om hur man kan göra bäst med tvärleden så att den blir inte störande för området.
Mvh
Maria Trap”