MOTIONER, MOTIONER……DÄRFÖR SKRIVER VI MOTIONER

MOTIONER, MOTIONER……DÄRFÖR SKRIVER VI MOTIONER

Av |2017-03-21T09:07:39+00:0015 mars, 2017|Bloggar|

 

Vi i Rönningepartiet skriver en hel del motioner. Det gör vi för att det är bästa (och ofta enda) sättet för oss att få upp saker som vi anser är viktiga på kommunens agenda. Som folkvalda i kommunfullmäktige (kf) kan vi lämna in dem när vi är närvarande vid ett sammanträde. Om kf beslutar att motionen ska behandlas, så påbörjar den en resa genom förvaltningen, till nämnder och/eller kommunstyrelsen för att till sist komma tillbaka för det slutliga beslutet i kf. Denna resa brukar ta en lång tid – mellan ett halvår och ett år. Mycket kan hända under denna period och en motion kan bli mer eller mindre relevant på grund av detta.

Det intressanta är att vi som sitter i nämnder och kf för Rönningepartiet börjar se ett mönster. De styrande partierna och förvaltningen vidtar ibland åtgärder som går i linje med våra motioner under behandlingstiden. När de sedan kommer tillbaka till kf för beslut säger underlagen att motionen ”anses besvarad” eller ”ska avslås” för att den inte behövs, kommunen gör redan vad motionen säger eller något liknande. Ett sådant exempel är motionen ”Välkommen till Salem”). Ibland rekommenderas fullmäktige att avslå motionen för att man i underlagen tycker att vi är ”drömmare” som inte erkänner verkligheten (exempel är ”Multianläggning i Salem Centrum”).

Kanske inte så galen

Det är inte kul att stå framför en församling av förtroendevalda och kallas för mer eller mindre galen, men det är kanske överkomligt om vi flera månader senare upplever att man faktiskt börjar inse att det inte var en så galen idé:-). De styrande partierna kommer nog, som vi motionerade, att överväga att inkludera en ny simhall i nya Salem Centrum, istället för att hålla fast vid en dyr renovering av den nuvarande! Så även om vi inte får erkännanden för våra idéer, upplever vi ofta att de räknas, åtminstone i viss utsträckning. Därför tänker vi fortsätta med att lämna i motioner.

På senaste kf-sammanträdet hann vi inte avhandla hela agendan. Den senare delen, som bestod helt av motioner och interpellationer av Rönningepartiet, kommer därför att utgöra huvuddagordningen för nästa extrainsatta kf-möte 23 mars.

Motioner från Rönningepartiet som kommunfullmäktige den 23 mars ska ta beslut om:

  • Välkommen till Salem, i vilken vi föreslår att kommunen anställer en projektledare på deltid för att samordna aktiviteter som syftar på smidig integration av nyanlända. Förslaget från kommunstyrelsen är avslag, för är att motionen anses besvarad. Detta för att det finns någon på socialförvaltningen som, efter att motionen lades, har fått en liknande uppgift och flera förvaltningar har ett samarbete i frågan.
  • SL kort för alla elever på Rönningegymnasiet. Alla ungdomar som går på ett gymnasium utanför kommunen får SL-kort. De relativt få elever som bor i vår kommun och går på Rönningegymnasiet får inte ett SL-kort. Vi anser att det är mer rättvis att ge SL-kort till alla gymnasieelever, och att det också gör det mer attraktivt för våra ungdomar att välja gymnasiet i egna kommunen. Dessutom, det kostar inte så mycket som man tror.
  • Deltidsstudier för pedagoger. Förslaget är att skolorna i vår kommun får möjlighet att anställa pedagoger som inte fullt ut är legitimerade, detta under förutsättning att de jobbar 80% och utbildar sig 20% med full lön. Det finns redan nu en brist på kvalificerade lärare i Sverige och det blir svårare för vår kommun (och alla andra) att attrahera dem. Det är inte bara lön som man kan locka med. Denna motion är ett försök att göra det attraktivt att jobba på våra skolor och lättare för skolorna att anställa och behålla personal.
  • Samarbete socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen. När vi hörde att risken finns att barn med svårigheter på både skolan och utanför lätt hamnar mellan stolarna, tog vi upp det i denna motion. Här föreslår vi ett närmare samarbete mellan skolledning, socialförvaltning och BoU-förvaltningen (och eventuellt andra instanser) för att säkerställa att barn med svårigheter inte hamnar mellan stolarna.
  • Multianläggning Salem centrum. Anders Klerkefors skriver i sin blogg mer om denna motion, våra interpellationer, samt våra tre nya motioner som också står på agendan den 23 mars. Se mer på denna länk.

Så, alla som är intresserade, kom och lyssna eller se mötet live i direktsändning eller på webben efteråt.