Ta helhetsgrepp när nya Salem Centrum ska byggas

Ta helhetsgrepp när nya Salem Centrum ska byggas

Av |2018-05-27T18:30:10+00:0024 januari, 2017|Vår politik|

Salem Centrum är kommunens huvudcentrum. Här ska en dynamisk och trivsam samlingsplats finnas för alla i kommunen. När nya Salem Centrum nu står på dagordningen är det oerhört viktigt för Rönningepartiet att vi ser till helheten ­– med allt från boende, skola och arbete till handel, fritid, service och kommunikation.

Vi Rönningepartiet inledde hela arbetet med utvecklingen av nya Salem Centrum med att formulera en vision. Se gärna den här. Det är något vi ständigt har saknat i alla planfrågor från de styrande partierna.

Det går inte att bara prata om hur många bostäder som kan byggas nu. Visst, nya bostäder är viktigt. Men vi i Salems kommun måste tänka längre än så och skapa det som är bäst för oss här i kommunen, utan att behöva visa oss duktiga för någon partihöjdare på riksnivå.

Levande och trivsamt

Därför ska vi skapa en nytt centrum i Salem där den centrala kommunala servicen är lättillgänglig för oss som bor här. Centrumet är och ska fungera som en stor, levande och trivsam arbetsplats med sina butiker, kontor, vårdinrättningar, skolor mm.

Här möts människor för att handla, sporta och uppleva kultur Det måste vara lätt att komma hit genom ett bra nät av gång och cykelvägar, men även med buss från övriga delar av kommunen. Nu när vi planerar för ett nytt Salems centrum med fler bostäder måste allt detta vägas in.

Fram till den 31 januari kan du komma med dina egna synpunkter om nya Salem Centrum. Passa på att göra det. Vi som oppositionsparti ska också före detta datum ta ställning för att kunna driva vår linje och påverka den lokala maktmajoriteten till en positiv utveckling. Vi kommer dock fortsätta lyssna och vara lyhörda för kloka synpunkter.

De liggande förslagen från kommunen heter Alfa och Beta. Enligt oss måste båda innehålla förslag som tar upp framtida behov av flexibla lokaler för kultur, idrott och medborgardeltagande, men även förslag på lösningar för barnomsorg och utbildning.

Multianläggning löser många behov

Salems kommun har behov av aktivitetslokaler för studiecirklar och möten men också för kulturevenemang och sport. Samtidigt finns ett stort behov av att renovera Säby simhall och även modernisering av vårt bibliotek i Murgrönan. Det är därför vi föreslår en multianläggning som viktig del i nya Salem Centrum.

En multianläggning är lösningen på många av behoven. Här kan innebandy spelas på elitnivå samtidigt som studiecirklar i datakunskap eller måleri bedrivs av pensionärsföreningen. Det går att kombinera sport, kultur och studieverksamhet i multianläggningar. Det finns många exempel på detta. Multianläggningen kan vara öppen från tidig morgon till sen kväll genom samordningen av alla aktiviteter.

En gemensam reception kan serva alla aktiviteter i anläggningen. Den kan innehålla olika saker som bibliotek, simhall, sporthall, café och ungdomsgård. Många av lokalerna kan vara flexibla så att exempelvis sporthallen kan ställas om till kommunfullmäktigesal eller till teater. Mindre rum kan användas som exempelvis danssal, språkundervisning och/eller mötesrum.

Det är hög tid att ta ett helhetsgrepp när det gäller planerna för Salem Centrum och även inkludera, sport, fritid, undervisning och kultur i processen redan från start.

Därför föredrar vi i Rönningepartiet att utgå från förslaget Beta och utveckla det. Här kan ett helt nytt och modernt centrum skapas, inklusive möjligheten att integrera multianläggning parallellt med övriga behov av handel, arbete, boende och service. Med förslaget kan nuvarande centrum omvandlas till ett helt nytt och modernt bostadsområde.

Detaljbild av hur ett helt nytt centrum kan bli enligt förslag Beta.

Detaljbild av hur ett helt nytt centrum kan bli enligt förslag Beta.