The Swedish number

The Swedish number

Av |2017-01-19T12:06:00+00:0030 april, 2016|Bloggar|
Läste om the Swedish number i tidningen för någon vecka sedan. Svenska turistföreningens idé är att vi nu som första land har ett eget telefonnummer som hela världen kan ringa. Vi som bor i Sverige hjälps åt att svara. Det fungerar som ett vanligt samtal men när någon ringer kopplas det till slumpvis registrerad svensk. I veckan gjorde jag då slag i saken och registrerade mig i ”Svarar för Sverige”.Tjugo i nio på lördag morgon ringer Tristan från Oklahoma upp mig på numret. Han försöker med några hälsningsfraser på svenska innan vi går över till engelska. Tristan är 19 år och student som vill flytta till Sverige trots att han aldrig varit utanför USA. Han har lärt sig lite svenska och fick öva den lite med mig. Hade svårt med skillnaden mellan i och på. Det blir gärna, ”jag vill bo på Sverige”. Han undrar var jag bor och har naturligtvis aldrig hört talas om Rönninge och mitt namn, Anders är nästan omöjligt för honom att uttala. Tristan har en amerikansk kompis som bor i Karlstad just nu vilken han hoppas kunna hälsa på i år.Tristan har fått nog av konservativa US. ”Allt vi har när det gäller mat, kläder, sport och kultur har vi stulit från andra länder.” ”Jag vill gärna att vi i US skulle lära oss från andra länder om kvinnans rättigheter och om fri utbildning.” Han säger att han fått nog av Oklahoma där det finns en kyrka på varje gathörn men mycket lite medmänsklighet. Vi talade om Sverige, välfärd, studentliv och flyktingkrisen i ca 20 minuter. Tristan frågar om hur det går med flyktingkrisen.  – Är det inte svårt för ett så litet land att ta emot så många flyktingar? När vi talar om svårigheterna kommer han och jag snabbt in på möjligheterna istället. Han säger att ”with an open mind, everrything is possible”. Då tänker jag att vi nog har något att lära av honom och USA trots allt.