Motion om möjlighet för pedagoger att studera på arbetstid

Motion om möjlighet för pedagoger att studera på arbetstid

Av |2017-02-27T15:33:09+00:0019 april, 2016|Vår politik|

Redan 2020 kommer det att saknas 55.000 lärare och fritidsledare i svenska skolor. Att Salems kommun också kommer att drabbas av detta är oundvikligt. Det är inte bara högre lön som lockar. Många vittnar om att ifall man har fler utbildade pedagoger på en skola eller i en kommun söker sig många fler till jobb på/i den än om så inte är fallet. Med utgångspunkt i detta föreslår vi att seriösa och stabila personer (som har visat sina meriter under en provanställning eller vikariat) ska kunna anställas tillsvidare i skolan under förutsättning att de utbildar sig på de erfarenhetsbaserade utbildningarna. Personerna skulle då komma att arbeta 80% och studera 20% av arbetstiden med full lön.

Kommunen har ingen juridisk möjlighet att säkerställa att personerna kommer att arbeta kvar efter utbildningen är klar, men det ”lockbete” som detta innebär plus den pedagogiska vinst som erhållas även under studietiden gör att vinsten ändå överstiger kostnaden.

Med hänvisning till ovanstående yrkas:

  • Att skolorna i vår kommun får möjlighet att anställa pedagoger som inte är fullt ut legitimerade under förutsättning att de jobbar 80% och utbildar sig 20% och erbjuder dem full lön.