Påsksport

Påsksport

Av |2017-01-25T16:01:45+00:0028 mars, 2016|Bloggar|

Tack vare mina barn har jag haft förmånen att få vara engagerad som ungdomsledare inom basketen, nu  i tio år. Först var jag involverad i Kantan basket i Salem och senare inom Södertälje Basketbollklubb. Nu under påsken har det blivit många timmar basket i Scania cup. Cupen är SBBK:s traditionella inbjudningsturnering under påsken, som även brukar kallas inofficiellt nordiskt mästerskap för ungdomslag. Med 2 000 spelare, 1 000 ledare, 154 lag som spelar över 400 matcher i 13 olika hallar och 400 ideellt arbetande funktionärer är det Södertäljes största årligt återkommande ungdomsturnering. Cirka 150 domare från hela Europa dömer turneringen. Samtliga domare som deltar genomgår också en utbildning under turneringen och detta år är även det internationella förbundet, FIBA, engagerade genom att de genomför en separat utbildning för de mest lovande domarna i Europa under Scania Cup.

Laget som jag nu senast varit engagerad i slutade turneringen med en hedrande andraplats efter turneringens vinnare Vaerlöse från Danmark. Då jag inte längre har barn som spelar basket har jag ändå ställt upp ideellt som assistent coach till SBBK F00. Jag har mest varit engagerad i tjejlag. Basket är både jämlik och jämställd. 53% av de barn och ungdomar som spelar basket i en klubb är flickor. Flickor med utländsk bakgrund deltar generellt mer i en basketklubb än tjejer med svensk bakgrund. I vårt lag kommer spelarna från olika länder, kulturer och har olika religioner. Med laget tränar och spelar också två flyktingar från inbördeskrigets Syrien. För tjejerna är detta inget konstigt, alla är ju medspelare och kompisar. Jag tror inte någon i laget ser sig som mångkulturell eller tolerant. Tjejerna ser sig som svenska basketspelare. Om två veckor väntar ungdoms-SM i Husqvarna för laget och senare i sommar landslagsspel i U17 för flera av tjejerna. Södertälje Basketbollklubb och landslagen har blivit framgångsrik genom att basketbollsporten är jämställd och jämlik. Och det har även berikat mitt liv.