Kravet på folkomröstning är inlämnat

Kravet på folkomröstning är inlämnat

Av |2017-01-20T16:31:00+00:0030 oktober, 2013|Nyheter|

Namnunderskrifter från över 10 procent av Salems röstberättigade invånare med krav på folkomröstning om Rönninge Centrum lämnades idag 30 oktober 2013 in till Salems kommun.

Invånarnas krav på folkomröstning inlämnat

– Jag ska behandla detta med stor respekt.

Med de orden mottog Mats Carlsson, Salems kommundirektör, folkinitiativet för folkomröstning om Rönninge Centrum.

Den tunga luntan innehöll namnunderskrifter från över 10 procent av den röstberättigade befolkningen, vilket med marginal är vad som krävs för att politikerna i kommunen måste lyssna på sina invånare och ta beslut om folkets krav på folkomröstning.

– I den här luntan ligger inte bara över 1300 namnunderskrifter. Det ligger mycket vilja, engagemang och frustration från varje person som har skrivit på, säger Mikael Israelson från Rönningepartiet, som är initiativtagare till namninsamling för en folkomröstning.

Folkinitiativet handlar om nya Rönninge Centrum.

– Moderaterna och socialdemokraterna i kommunen har drivit igenom en plan för nya centrum som en klar majoritet av invånarna inte vill ha. Vi har sett det som vår uppgift att föra alla dessa människors talan när den politiska majoriteten inte vill lyssna på folk, säger Mikael Israelson.

Enligt Salems styrande partier ska beslut om detaljplanen för Rönninge Centrum drivas igenom kommunstyrelsen 25 november och i kommunfullmäktige 19 december 2013.

– Det stundar valår och det ska bli mycket intressant och se om politikerna denna gång väljer att lyssna på sina invånare om kravet på folkomröstning, innan de klubbar igenom sina planer för nya Rönninge Centrum, säger Mikael Israelson.

 

Mikael Israelson och Patrik Vejby från Rönningepartiet och Mats Carlsson, kommundirektör i Salem.

En stor grupp från Rönnningepartiet lämnade in luntan med namnunderskrifter.