Folkomröstning om Rönninge Centrum – så här går det till

Folkomröstning om Rönninge Centrum – så här går det till

Av |2017-01-31T23:09:11+00:0022 april, 2013|Nyheter|

Kommunen har dragit planerna för Rönninge centrum så långt att det enda raka nu är att få till en folkomröstning, för en bättre centrumplan. Arbetet är i full gång och namnen strömmar in.

Namninsamling med krav på folkomröstning

Salems kommun måste låta sina invånare komma till tals ordentligt i en så viktig fråga som nya Rönninge Centrum. Därför startar vi 1 maj en namninsamling för JA till folkomröstning.

Namninsamlingen kommer gå till på tre sätt:

  1. Vi samlar namnunderskrifter genom att gå runt i kommunen och knacka dörr.
  2. Vi står i centrum och samlar in namnunderskrifter. Vi återkommer med dagar då du hittar oss där. Under Salemsdagen lördag 24 augusti mötte du många av oss som samlar i namnunderskrifter.
  3. Du själv, dina grannar, vänner och föreningar kan skriva ut vår PDF och själva fylla i namnunderskrifter och sedan lämna till oss eller posta till adressen som står på namninsamlingsbladet.

Ja

Syftet med namninsamlingen är att samla tillräckligt många namn för att begära folkomröstning för en ny, bättre Rönninge Centrumplan. Folkomröstningens två olika alternativ ska vara:

  • JA till en ny, bättre Rönninge Centrumplan.
  • NEJ till nytt centrumförslag, kommunens plan duger bra.

Enligt lag (1994:692) om kommunala folkomröstningar gäller följande: Om 10 procent av de röstberättigade genom namninsamlingen begär det måste kommunfullmäktige pröva om en folkomröstning ska hållas. Antalet röstberättigade i 2010 års val var 11.190 personer. Vi tror att det krävs drygt 1.300 röster för en folkomröstning men sätter upp målet att få in minst 1.500 namnunderskrifter.

Namninsamlingen kommer genomföras fr o m 1 maj och pågå fram till sista oktober. Dvs innan kommunen planerar att klubba liggande detaljplan vid kommunfullmäktigemötet.

Namninsamlingen måste ske med papper och penna, att genomföra den här på webben blir inte formellt godkänt. Den kräver följande uppgifter för att vara korrekt, förutom att du är skriven i Salems kommun:

  • Namn
  • Namnteckning
  • Datum
  • Personnummer
  • Adress

Flera har hört av sig och vill hjälpa till och vi tar tacksamt emot hjälp av frivilliga som laddar hem PDF:n med lapp för namninsamlingen och samlar in namn för folkomröstningen.

Om två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige sedan väljer att rösta nej till initiativet blir folkomröstningen inte av. Fullmäktige kan dessutom begränsa folkomröstningen till en viss del av kommunen. Kommunala folkomröstningar är alltid bara rådgivande.