Ett Rönninge centrum för unga som gamla

Ett Rönninge centrum för unga som gamla

Av |2017-01-31T23:45:57+00:0016 april, 2013|Nyheter|

Vi i Rönningepartiet ger inte upp kampen för ett trevligare Rönninge centrum. Med din röst ser vi över detaljplanen efter valet. Någon måste stå upp för alla invånare, mot en kompakt politisk majoritet som tror att de vet bättre.

RÖNNINGE CENTRUM  

Vi i Rönningepartiet ger inte upp kampen för ett trevligare Rönninge centrum. Med din röst ser vi över detaljplanen efter valet. Vi känner en skyldighet i att fortsätta arbeta för ett centrum som kommer gynna hela kommunens utveckling på bästa sätt. En tillgänglig. öppen och trivsam mötesplats för alla, unga som gamla. Men vi känner framförallt att någon måste stå upp för det stora flertalet av invånare som vill utveckla Rönninge centrum med känsla och småskalig karaktär, i kontrast mot en kompakt politisk majoritet som tror att de vet bättre.

Bilden ovan visar några av konsekvenserna med politiska majoritetens liggande detaljplan.

Många frågar oss om det är kört. Nej säger vi. Detaljplanen är tagen, men överklagad. Med din röst kommer vi se över hela detaljplanen från grunden.

Många frågar också hur det gick med  folkomröstningen. Från 1 maj 2013 har vi drivit ett initiativ för folkomröstning i denna fråga och mött ett fantastiskt fint gensvar från invånarna i kommunen. Tack alla Salemsbor för det.

Nedan finns utförligt material om de olika faserna. Men kortfattad så valde Salems kommuns politiskt tillsatta valnämnd att inte godkänna drygt 150 stycken av namnunderskrifter. Lämpligt nog hamnade man då på summan 1160 namnunderskrifter och det krävdes 1163. Dvs det saknades tre (3) namnunderskrifter. Eftersom både valnämnden och vi enkelt kunde identifiera minst tre av de underkända underskrifter, dessa tre personer är identifierade och förvånade att inte deras namn godkändes, så har ärendet överklagats. Men de juridiska kvarnarna maler långsamt och på besynnerliga vägar, så ärendet är någonstans i juridiska rymden, ditförpassat av Salems kommun, utan att sakfrågan ännu har fått prövas.

Här några rapporter om vad som hänt angående initiativet till folkomröstning:

  • I slutet av oktober stod det klart att vi hade tillräckligt många Salemsbor som säger JA till folkomröstning för en ny, bättre plan för Rönninge Centrum. Läs mer här >>
  • Den tjocka luntan med över 1300 namnunderskrifter lämnades in till Salems kommundirektör den 30 oktober 2013. Läs mer här >>
  • Salems kommuns valnämnd (med fem politiska representanter från M, Fp, C, och S, 2 st) annonserar 14 november ut sitt beslut: Folkinitiativet om folkomröstning är godkänt. 157 namn har underkänts. 1 160 är godkända. 1 163 namn krävs. Tre namn saknas. Se protokollet (PDF) >>
  • Måndag 19 november möter Rönningepartiet valnämnden på kommunkontoret. Efter genomgång av hur nämnden har hanterat namnunderskrifterna sänds följande reaktion i form av pressrelease ut. Läs här >>
  • Den 21 januari beslutar förvaltningsrätten att inte upphäva Salems Valnämnds beslut att ogilla folkinitiativet. Initiativtagaren Marie Zachrison skriver öppet brev till kommunfullmäktige att ärendet kommer överklagas till Kammarrätten p.g.a. att Salems kommun överskridit sina befogenheter (Läs: Ägnat sig åt maktmissbruk). Läs här >>

Här ytterligare artiklar och bakgrunder i ämnet:

  • Därför driver vi i Rönningepartiet frågan om ett trevligare Rönninge centrum till folkomröstning. Läs mer >>
  • De viktigaste punkterna för varför kommunens plan får betyg: Icke godkänt. Läs mer >>
  • Därför är JA till folkomröstning enda alternativa vägen att gå. Läs mer >>
  • Här kan läsa om hur en folkomröstning går till. Läs mer >>
  • Vill du stödja Rönningepartiet genom att bli medlem, se här hur >>