Rönninge förtjänar ett trevligare centrum

Rönninge förtjänar ett trevligare centrum

Av |2017-02-04T01:03:15+00:0012 maj, 2012|Vår politik|

Visst är det möjligt att skapa ett ljust, öppet, småskaligt och tillgängligt Rönninge centrum. Där det finns nya bostäder, men där stadsvillor och småskalighet dominerar. Där det finns plats för unga som gamla. Därför kan vi inte acceptera kommunens detaljplan. Enda huvudmålet i den planen är att skapa 120 lägenheter, resten blir kompromisser.

Ett centrum ska vara trivsamt, öppet och tillgängligt för alla, unga som gamla, i kommunen.

Egentligen är det inte så svårt. Vi vill ju bara ha ett trevligt centrum i Rönninge. En ljus, öppen och tillgänglig central plats. Där vi enkelt kan träffas, handla mat, fika, klippa oss, träna, köpa en blomma eller ta oss med pendeln till stan.

Visst är detta möjligt. Det går att forma ett nytt och tillgängligt centrum med tydlig Rönningekänsla. Där det även finns nya bostäder, men stadsvillor och småstadskänsla dominerar. Om man bara vill och tänker rätt.

Tyvärr vill inte kommunens politiska majoritet det. Styrningen från deras riksdagspartier märks tydligt. Deras huvudmål är att skapa 120 nya lägenheter. Resten blir kompromisser.

  • Varför kan vi i Rönningepartiet inte acceptera kommunens plan?

Vi vet att många Salemsbor och framförallt de som bor i kommundelen Rönninge helst vill ha något annat än kommunens plan. Det blev rena folkstormen för två år sedan. 850 invånare skickade in skriftliga synpunkter. Över tusen personer skrev på namnlistor. Motståndet gällde hela karaktären av ett förortsliknande instängt höghuscentrum. Tornet var bara en del av kritiken.

Salemsborna vann striden mot tornet. Många med oss är glada att det togs bort. Men det räcker inte. Nu ligger detaljplanen ute för remiss till 29 april. Vi i Rönningepartiet tycker det här är alldeles för viktigt för att låta ett felplanerat centrum bli verklighet.

Ett trevligt Rönninge Centrum är viktigt för att handeln ska leva, resandet fungera och för att invånarna ska trivas. Men det är också en symbol för hela kommundelen. Rönninge idag är populärt och attraktivt för sin karaktär med trävillor och sekelskiftesstil. För Rönninges framtids skull är det viktigt att dessa värden stärks. Image och varumärke måste byggas långsiktigt.

  • Varför blev det så fel?

Normalt tar man först fram en gestaltningsplan med tydliga förutsättningar, därefter görs en upphandling om vem som kan bygga på bästa sätt. Nu gjorde kommunen tvärtom. Först gjordes en uppgörelse med entreprenören Småa, därefter utvecklade kommunen och Småa en plan för hur det ska byggas. Detta gjordes utan konkurrens eller upphandling.

Resultatet blev att de 75-100 bostäder kommunen från början sa skulle byggas har blivit 120, annars går inte ekonomin ihop (läs entreprenörens ekonomi). Därav många höga hus, varav det största i solskuggande söderläge.

Resultatet blev också att man är långt ifrån kommunens egna mål att bebyggelsen ska ha anknytning till tidig 1900-talskaraktär.

  • Vad är alternativet?

Att förändra i nuvarande plan är tyvärr inte möjligt. Kommunen har själva sagt att de inte gör det. De ändrar aldrig märkbart på en detaljplan oavsett synpunkter.

Därför måste ett helt nytt förslag tas fram som alternativ. Som utgår ifrån tillgänglighet, öppenhet och villastadskänsla. Där vi ser centrala Rönninge i ett större perspektiv. Centrum ska i första hand fungera för handel, resande och trivsel. Och där fler nya bostäder planläggs i men framförallt nära nya centrum i en utvidgad plan.

  • Därför säger vi JA till folkomröstning!

Enda alternativet är nu en folkomröstning. Vi måste på demokratisk väg tillsammans tvinga den politiska majoriteten att först stoppa det nuvarande förslaget, sedan ta fram ett nytt. För att åstadkomma en förändring måste vi kräva att få rösta om att ta fram en helt ny plan för Rönninge Centrum.

  • Har Rönningepartiet ett färdigt alternativ?

Medborgarna har i remisser och andra sammanhang kommit med många kloka synpunkter. Vi i Rönnningepartiet har lagt dem samman med våra egna visioner. I denna folder (hämta PDF här) beskriver vi riktlinjerna till hur Rönninge centrum bör gestaltas. Till säkrare ekonomi än liggande plan.

Vi väljer att hålla oss till några bilder och vår beskrivning. Vi har stor respekt för professionella yrkesmän. Med rätt förutsättningar kan arkitekter ta fram en mer lämplig gestaltningsplan för Rönninge Centrum, därefter kan kommunen med riktiga underlag göra en öppen upphandling. Det är detta folkomröstningen gäller, att få rösta för (eller emot) att en ny centrumplan tas fram på invånarnas villkor.

 

DjursholmC

Småskalighet har man skapat i Djursholm centrum …

AlingsasC4

… och i Alingsås centrum …

aretorg

… och i Åre Centrum …

Knivsta_c

… och i Knivsta Centrum …

kruusidyllen

… och i Mariefreds Centrum …

arkitektbild

… och om man vill även i Rönninge centrum. Detta är exempel från Södergruppens arkitekter i gestaltningsplanen för Rönninge centrum. De verkar göra ett gott jobb med centrumförslaget. Men de har fått fel förutsättningar. De borde ha fått forma hela centrum med riktlinjer som mer stämmer överens med denna stil.