Buss i ringlinje blir kvar

Buss i ringlinje blir kvar

Av |2017-02-04T01:59:27+00:008 maj, 2012|Nyheter|

Grattis alla Salemsbor. Kommunstyrelsen (KS) river upp sitt beslut och går på Rönningepartiets (och SL:s) linje angående bussen i södra Rönninge.

Debatten mellan främst Rönningepartiet och kommunalrådet Lennart Kalderén om busslinjen i Rönninge har pågått i ett år. Till sist står det klart att de boende får den bästa lösningen.Bussen med ringlinje blir kvar och många skattemiljoner är räddade

Grattis alla Salemsbor. Kommunstyrelsen (KS) river upp sitt beslut och går på Rönningepartiets (och SL:s) linje angående bussen i södra Rönninge. Det betyder att:

  • vi sparar den planerade utgiften på minst 9 miljoner skattekronor.
  • vi slipper en ful och helt onödig bussvändplan.
  • vi slipper en fullstor buss som måste köra först fram och sedan tillbaka för att ta passagerarna i en riktning.
  • vi får ha kvar en mellanstor buss som går i rundturslinje och som har möjlighet att gå oftare.

Sedan april 2011 har Rönningepartiet försökt få övriga partier att förstå att det förslag de röstade igenom i fullmäktige 28 april 2011 var illa genomtänkt, dyrt, miljöbelastande och saknar förankring hos invånarna. Trots att vi redan där lyfte fram att SL var öppna för en lösning med kortare buss som kan gå i ringlinje, gick samtliga partier i fullmäktige emot Rönningepartiets förslag om återremiss i syfte att ta fram en bättre bussutredning.

Debatt i tidningarna

De som följt den debatt Rönningepartiet fört i Mitti och på webben sedan dess har kunnat läsa att kommunalrådet Lennart Kalderén anser att det är ”försåtligt av RÖP att låtsas som om detta vore ett alternativ för rönningeborna” och att ”det är för mig en gåta att någon är emot normal busstrafik”.

Rönningepartiet har hela tiden framfört fakta om att den politiska majoritetens bussbeslut snarare försämrar än förbättrar. Vi har också försökt uppmana de andra politikerna att de borde lyssna på invånarna och att det är ökad bussturtäthet som är det viktiga.

Vi är glada över att de kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderén nu i april 2012 svarar på Rönningepratiets interpellation ställd i fullmäktige att ärendet förbereds i KS-utskotten i maj (och vidare till KS och fullmäktige) om att förändra kommunens principbeslut så att en ringlinje fastställs.

Han anför som skäl att SL har ändrat kravprofil, men detta berättade Rönningepartiet redan för ett år sedan att SL hade gjort. Det viktiga är dock att kommunen äntligen drar tillbaka sitt beslut om en sämre busslinje, vilket sparar mångmiljonbelopp av våra skattekronor.

Vi är dock inte nöjda. Nu gäller det för Salems kommun och SL att arbeta för att ringlinjen med den mellanstora bussen får ökad turtäthet och börjar gå på kvällar och helger. Vi i Rönningepartiet kräver att KS ger förvaltningen i uppdrag att utreda möjligheterna för detta. Det du som boende kan göra är att fortsätta påtala för SL och kommunen hur viktigt det är att bussen går oftare och på kvällar och helger.

Du kan också gå in här och skriva på en namninsamling för tätare bussturlista. (Öppnas i nytt fönster)

Läs i protokollsanteckning i fullmäktige hur Rönningepartiet redan 28 april 2011 försökte resonera med de övriga partierna om att bibehålla ringlinjen för bussen.

Mer om debatten i fullmäktige om busslinjen.

Förnuftet segrade, ringlinjen i södra Rönninge blir kvar. Nu gäller det att få SL och kommunen att förbättra turtätheten.